Titel: På ett ställe hade de fått ett barn, …….

Meddelare: Anna Stina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

På ett ställe hade de fått ett barn, som inte växte något. Han låg år efter år i vaggan, drack och grinade och blev aldrig annorlunda. De började då misstänka, att det var en "byting", men de kunde ju inte vara säkra. Men så tog de och ställde till som ämnade de koka gröt i äggskal och använda en stor talltopp till "tvara" (visp). Så gick de utom stugan och tittade på fönstret. Då fick de se pojken resa sig upp i vaggan och bli så fasligt stor, och han sa: "Jag är äldre än den gamlaste björk, men aldrig har jag sett så stor tvara åt så liten gryta." Då visste de, att det var en byting, men de måste ju ha den, eftersom de blivit ut för den.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII.